Érdekességek, tanácsok a biztonságtechnika világából

Biztonság mindenek felett

Biztonság mindenek felett

Otthonod 5 gyenge pontja

Erre figyelj, ha nyaralni mész

2021. július 30. - SMARTmeFIBARO

Amikor valaki otthonában történt betörésről beszélünk akkor nem csak a vagyontárgyak megrongálását vagy elrablását értjük, hanem ott van a személyben lakozó érzés, hogy járt valaki az ő tulajdonában, hozzáértek a személyes tárgyaihoz, betolakodott egy ismeretlen az ő személyes terébe. Így biztonságban érezheti-e magát a saját otthonában, ott ahol mindenkinek a legnagyobb biztonságot kellene éreznie, ott ahol a családjának a legnagyobb biztonságot igyekszik biztosítani. 

Természetesen egy betörés az áldozat pénztárcájának alakulását is befolyásolja, akár olyan szinten, hogy családok gondolkodnak el azon, hogyan és hova tovább a bűncselekmény bekövetkezte utáni hónapokban. 

Az alábbiakban áttekintést adunk, mire figyelj annak érdekében, hogy otthonod a nyaralásod alatt is minél nagyobb biztonságban legyen. 

Ablakok, ajtók, redőnyök

 smartlock.jpg

 

 

Az egyik legfontosabb pontja az otthonunknak azok a pontok, ahol a behatolás megtörténhet az ingatlanba. Manapság számtalan fajta biztonsági ajtó és ablak elérhető, de ahogy ezeknek a száma növekedett, úgy növekedett a betörők tudása és tapasztalata is ezen nyílászárók területén. A redőnyök egy plusz biztonságérzetet adhatnak, de azok sem áthatolhatatlanok. Viszont ha már a legújabb, legbiztonságosabb nyílászárókat alkalmazzuk akár redőnnyel együtt, akkor se adjunk könnyű bejutási lehetőséget a betolakodónak.

Ellenőrizd le távozás előtt, hogy minden ablakot becsuktál-e, minden ajtót bezártál-e, illetve a redőnyök se maradjanak a távollétedről árulkodó pozícióban.

 

Mozgás, amíg távol vagy

betores2.jpg

Nagyon árulkodó tud lenni egy betörő számára, ha nincs emberi mozgás napokon keresztül az ingatlan területén, nincs kiürítve a postaláda, vagy nincs nyitva ablak, a redőny állása nem változik és még sötétedés után sincs kiszűrődő fény a házból. Mindezeket már lehet automatizálni, természetesen az emberi mozgásról neked kell majd gondoskodnod. Motoros redőny és a világítást integrálva okosotthon rendszerbe, könnyedén be tudod állítani a napi és heti rendet, mikor melyik redőny menjen fel vagy akár sötétedéskor le, mikor melyik villany kapcsolódjon fel, hiszen egy család rutinja megkívánja bizonyos helyiségekben a világítást. A szomszédodat vagy egy családtagodat pedig megkérheted, hogy menjen be 2 naponta a házadba változatos időpontokban, szellőztessen, locsolja meg a virágokat, ürítse ki a postaládádat, dobja ki a kéretlen üzeneteket.

 

Mozgásérzékelő, kamera- és riasztórendszer

kamerakep.jpg

Kamera rendszerek és behatolásjelző rendszerek tartozéka a mozgásérzékelők. Amikor bármilyen mozgást érzékel az ingatlanodban vagy környékén, akkor nem csak rögzíti az eseményt, de azonnal jelezhet is neked, így távolból, akár a tengerparton ülve egyből meg tudod nézni, hogy ki van a házadban. Lehet, hogy csak a megbízott szomszéd jött át, de az is lehet, hogy illetéktelen behatoló próbálkozik bejutni. Legbiztonságosabb, ha bármikor, még a távolból is figyelemmel kísérheted, mi történik az otthonodban, amíg nem vagy otthon. 

 

Megfelelő világítás

kertifenyek.jpg

Mikor besötétedik és leszáll az est, a legtöbb család a környéken nyugovóra tér. A betörők számára ekkor indul a műszak, amikor zavartalanul dolgozhatnak, amikor könnyebb besurranni egy kivilágítatlan kertbe, megbújni egy sötét bokorban és várni a megfelelő pillanatot a cselekvésre. Mielőtt nyaralni mész, érdemes a kert megvilágítást is ellenőrizni, ne legyenek kialudt izzók, minden fontos pontja megfelelő fényben fürödjön. Ugyanakkor az is gyanakvásra adhat okot, ha egész éjszaka fényárban úszik a kerted, így érdemes a létező rendszerbe integrálni ezeket a fényforrásokat is, így időzítheted felkapcsolódásukat és mozgásérzékelővel párosítva pedig rivaldafényben tűntetheted fel azt, aki belopózott a kertedbe.

 

Online jelenlét

Sokszor és sokat olvashattunk már a társadalom közösségi média használati szokásairól. Manapság megosztjuk mit eszünk, mit iszunk, mit látunk, merre járunk és kivel töltjük épp az időnket. Figyelnünk kell itt is a mértékletességre, csak azt engedjük magunkhoz közel az online térben is, akiben megbízhatunk. Ugyanakkor biztosan ne posztoljuk, hogy hova mentünk, mennyi időre és kerüljük el még csak a lehetőségét is annak, hogy valaki kikövetkeztesse, nem vagyunk otthonunkban, és értessük meg gyermekeinkkel mennyire fontos, hogy ők se osszák meg a nyaralás minden pillanatát. Ha pedig valakit megbíztunk azzal, hogy néha felügyelje otthonunkat, ő is legyen észnél és kerülje az üres házunkból történő információ megosztást. 

Bármerre is mentek el otthonról, bármilyen hosszú időre is a biztonságotok és otthonotok biztonsága legyen minden a szemetekben az első helyen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smartme.blog.hu/api/trackback/id/tr9616643174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apu Lap 2021.08.01. 08:04:18

Nagyon figyelni kell emellett a rutinokra is! Ha kiszemelnek egy lakást a betörők, akkor megfigyelik az ingatlanban lakókat. Lehet, hogy 1-2 nap alatt rájönnek a rutinodra és, hogy 8-16h-ig senki nincs a lakásban, de nagyobb préda esetén hetekig figyelhetnek.
Jelölnek: általában társasházakban a postaládára vagy a lakás ajtaja környékére (pl. csengő kapcsoló) különböző jelzéseket tesznek a csoport többi tagjának. Melyik lakással érdemes foglalkozni, melyikkel nem. Kör áthúzva x-szel, kis x stb. Ezeket észre sem veszed, csak ha keresed. 1-2 mm-es jelzések csupán.
süti beállítások módosítása