Érdekességek, tanácsok a biztonságtechnika világából

Biztonság mindenek felett

Biztonság mindenek felett

Miért pont az én irodámba törne be valaki?

A hamis biztonságérzet veszélyei

2021. július 05. - SMARTmeFIBARO

Amikor irodánkról van szó, mindig elhessegetjük magukban azt a gondolatot, hogy pont a mi irodánkat válassza egy betörő. Ugyan miért tenné? Kicsi az iroda, nincsennek benne nagy értékek, sőt ha vannak is úgyse tesszük közzé, így senki nem tudhat róla. Körülöttünk úgyis sokkal csábítóbb irodák vannak, azt úgyis hamarabb fogják kiszemelni, mint a mi területünket, hiszen látszik is rajta, hogy apró és védtelen, nem jelent nagy fogást. Különben is jók az ajtók, biztonságosak a zárak is.

Ráadásul, ha körülöttünk mindenkinek van biztonsági rendszere, akkor nekünk minek, hiszen a többieké már elriasztja a betörőt, és ha mégis baj történne, a többiek kamerái majd mindent felvesznek. Olcsón megúszhatjuk a biztonság kérdését.

Ezek után mekkora lenne az esélye, hogy pont a mi irodánkba törjenek be! Ugyan már, eléggé elképzelhetetlen, meg amúgy is csak a balekokhoz törnek be. És bumm, másnap reggelre kirámolta valaki az irodánkat. Nézzük meg, hogy a logikus érvelésünk hol hibázott.

Kicsi az iroda

Sajnos ez még nem jelent semmit. Az iroda mérete még nem határozza meg, hogy betörnek-e vagy sem. A betörő nem ez alapján szemeli ki célpontját, már ő is egy ennél szofisztikáltabb értékelési rendszerrel dolgozik. Hihetetlenül hangzik, ugye?

 

Nincs benne nagy érték, ha van is, úgyse tudja senki

 

 

betores40.jpg

Lehet, hogy te úgy értékeled nincs benne nagy érték, de egy betörő számára bármi értéket jelenthet, ha szüksége van bevételre, nem válogat. Akár egy telefon, egy monitor, de még egy nyomtató is hatalmas érték számára, hiszen utána tovább tudja értékesíteni, így pénzt keresni vele, még ha keveset is, de keres vele. Ha ráadásul még a házipénztárt sem zárjátok megfelelően, akkor pedig még hozzá is segíthetitek ahhoz, hogy már nem kelljen foglalkoznia az eszközök eladásával, hiszen azonnal pénz áll a házhoz. 

 

Nagyobb irodák vannak mellettünk, a miénk apró és védtelen

Körülötted mindenki fel van szerelve kamerával, biztonsági rendszerrel, behatolás jelzővel és akár nyílászárók állapotváltozását jelző érzékelőkkel. Ez számodra biztonságot éreztethet, de sajnos nem jelent valós biztonságot. Ugyan a kamera képe még a te bejáratodat is figyeli, de nem az a célja, hogy neked nyújtson felügyeletet. Behatolás ugyan visszanézhető, de a felügyeleti cég, nem fog 100%-os figyelmet fordítani rád, ha betörés történt az irodádba, nem te vagy az ügyfelük.

kamerak2.jpg

Apró és védtelen az irodád, amit te pozitívnak értékelsz, a betörő pedig kiváló lehetőségnek. Kicsi alapterület, apró helyiségek segítenek abban, hogy könnyen és gyorsan átkutatható legyen, könnyen megtalálható minden érték. Védtelen, amit te úgy értékelsz, hogy ugyan ki akarna pont ide betörni, a betörő szemszögében pedig ott pörög, hogy bingó, könnyű munka, akár nagy megtérüléssel. Nincs, ami elriassza, nincs egy kamera, ami direktben őt nézné munka közben, nincs egy nyitásérzékelő, ami jelezne a biztonsági szolgálatnak, hogy behatolás történt és mindeközben a betörő zavartalanul átkutathatja az amúgy sem túl nagy irodád.   

 

Az ajtók biztonságosan zárnak

biztonsagiajto.jpg

Minden ingatlannál a legfontosabb szabály, hogy amikor átveszed és beköltözöl, azonnal cseréld le a zárakat. Te is megtetted az új irodánál, így minden rendben, nincs olyan, aki illetéktelenül be tudna jutni. A helyzet az, hogy egy betörő számára nem okoz akadályt egy biztonságosan záró zár, egy jól zárható ajtó. Egy-két mozdulat és pár egyszerű mindennapi eszköz és már bent is van a betörő. Sőt ha nem is kell feltörni a zárat, mert a barátnője, vagy esetleg valamelyik rokona neked dolgozik, akkor egyszerűen csak elveszi a kulcsot és már bent is van.

 

Körülöttünk mindenkinek van biztonsági rendszere

Az, hogy körülötted lévő irodákban minden hol van egyszerűbb vagy komolyabb biztonsági rendszer és akár bizonyos kamerák képén a te irodád is feltűnik még korántsem jelent biztonságot, maximum hamis biztonság érzést tud adni számodra.  Már említettük, hogy más felügyeleti szolgálata számára, nem a nálad történt betörés felderítése lesz az elsődleges feladat, hiszen nem te vagy az ügyfél. Ugyanakkor, ha egy betörő is látja, hogy jobb oldali szomszédodban komoly rendszerek, kamerák, riasztó rendszer van, a jobb oldali szomszédodnál ugyan egy egyszerűbb, de kamera és biztonságossá tette bejárat van, akkor könnyű kitalálni, hogy a három iroda közül melyiket fogja választani. Természetesen a tiédet, mert ugyan a többiek kamerája felveheti, de több eszköz nem állítja már meg munkájában.

 

+1. Ne legyünk balekok

Ezt nagyon kellemetlen így kimondani, de senki sem szeretne pont az a balek lenni, akihez felelőtlensége vagy figyelmetlensége miatt betörnek. Ezért érdemes pár alap biztonsági rendszert telepíteni szakértői csapat segítségével, akármekkora is az iroda, akármilyen is a környék, akárkik is a szomszédaid. Nálad a büdzsé, náluk a szaktudás, találjátok meg a megfelelő elemeket.

  • Kamera rendszer telepítése - ne csak a szomszédok képén jelenjen meg a behatoló
  • Riasztó rendszer telepítése - behatolás jelzése bármilyen nyílászárónál
  • Beléptető rendszer telepítése - modernizáld a kulcsos módszert, azonnal vedd észre, ha valaki váratlan időszakban lép be az irodába
  • Nyitásérzékelés beléptetéssel a házipénztárra - nyitásérzékelőt tenni arra az ajtóra, ahova a házipénztárt elhelyeztük, így nem csak a betörőt, de azt a kollégát is elcsíphetjük, aki illetéktelenül tartózkodik az adott helyiségben

Ha pedig már megvan egy alap rendszered, azt folyamatosan tartsd karban, hogy a lehető legnagyobb biztonságot adja irodád számára.

kartyas.jpg

Azt biztosan látod már te is, hogy itt nem az a kérdés, hogy miért pont a te irodádban törne be valaki hanem, hogy mik azok a lépések, amiket megtehetsz, hogy a te irodádban biztosan nem akarjon senki se betörni, vagy ha már megtette, akkor könnyen kézre tudd keríteni. Ugye te se akarsz balek lenni?! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smartme.blog.hu/api/trackback/id/tr3616613636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása