Érdekességek, tanácsok a biztonságtechnika világából

Biztonság mindenek felett

Biztonság mindenek felett

Olyan a riasztó a lakásban, mint a munkahelyemen?

2022. június 15. - SMARTmeFIBARO

Lépten nyomon találkozunk már életünk minden területén behatolásjelző rendszerekkel, amiket gyakran riasztórendszereknek neveznek. A szomszéd házában, az irodában, a bevásárlóközpontban, a közeli szépségszalonban, a gyerek óvodájában és az otthonfelszerelés áruház árukiadó raktárában is. Jól sejti Ön is, mindegyik rendszer bizony riasztórendszer, érzékeli az illetéktelen behatolót, visítva jelez hanggal és villogó fényelzéssel, ha észrevette a behatolást … és mégis van különbség már a rendszerek alapjait tekintve is.

kartyasbelepes.jpg

Nézzünk meg néhány különbséget a teljesség igénye nélkül - lakóingatlan versus épületkomplexum.

Leírva egyértelműnek tűnik, hogy ha Ön egy 100 nm-es családi házat vagy egy 15 000 nm-es irodaépületet szeretne riasztórendszerrel ellátni, akkor máris látható különbség van a két ingatlan között, így a riasztórendszerek között is lesz. Ugyanis egy lakóingatlan legyen az lakás, ház, pár lakásos társasház, nyaraló, hétvégi ház, stb, nem csak, hogy kisebb alapterületű, mint egy irodaépület, de más igényekkel és felhasználási célokkal is rendelkezik.

Terület kezelése

Egy lakóingatlan esetében aránylag kis területet kell felosztani egymástól függetlenül kezelhető területekre, és előreláthatólag kevesebb érzékelőre (zónára) lesz majd szükség. Kezelőegység jellemzően szintenként kerül telepítésre, valamint a garázsba is kerülni szokott. Fentiek miatt egy kisebb tudású, kevesebb zónát és területet kezelni képes központra lehet szükség. Egy irodaházban vagy raktárépületben azonban több ezer négyzetmétert kell felosztani területekre, amiket sokkal több érzékelő lesz képes lefedni. Ebben az esetben már egy jóval nagyobb központ használata válhat szükségessé. Így egyfelől valamennyi releváns területre kerülhetnek érzékelők, másfelől sokkal nagyobb számú -egymástól teljesen- független terület alakítható ki. Ezáltal többszáz érzékelő és 32 független terület is egyetlen nagy rendszert lesz képes alkotni.

 

 kamerakepek.jpg

Szépség vagy funkcionalitás a prioritás?

Egyértelműen a lakóingatlanok és iroda vagy ipari komplexumok esetén is a biztonság a prioritás. Ugyanakkor míg az Ön lakása vagy háza is egy ízlésesen berendezett, gondosan megválasztott burkoló anyagokkal épült vagy megszépült ingatlan, aminél valljuk be Ön se szeretne egy otromba nagy szekrényt látni éktelenkedni a falon. Csúnya, formátlan eszközök rontják az összképet, még ha eldugottabb helyre is kerülnek. Nem törvényszerű, de mégis a lakóházak, lakások esetében a prioritási lista első helyei egyikén szerepel a diszkrét és kulturált, az enteriőrbe illő megoldás igénye. Amekkora területet és amennyi funkcionalitást kell lefednie egy lakossági riasztónak a központi egység egy kisebb dobozban is jól érzi majd magát. Egy iroda vagy ipar komplexum esetén nem csak az akár több száz zóna kíván meg komolyabb riasztórendszert, de a felmerülő funkcionalitási igények sem férnek el egy kisebb, diszkrét dobozban. Ipari környezetben a rendszert sokkal többen használják, akár egyszerű felhasználóként is. Több területet szükséges lefedni, így akár egy vagy több nagyobb méretű dobozről is beszélhetünk központként funkcionálva. Az eddigi tapasztalatok alapján ha nem lakossági felhasználásról beszélünk, inkább a funkcionalitás a fő nézőpont a kettő közül.

 

Élettartam

Ha bármilyen műszaki eszközre gondol, nyilván azt kívánja, hogy bárcsak sokáig jó lenne az eszköz, hogy ne kelljen egyhamar újat venni. Szerencsére a tapasztalatok azt igazolják, hogy egy riasztórendszer élettartama magas. Ugyanakkor, azért ésszerű keretek között érdemes számolni a valódi élettartamukkal, hiszen nemcsak az eszközök meghibásodása kell, hogy a szolgálati idejük végét jelentse, de a mai gyorsan fejlődő technológia, már nem engedi meg egyetlen rendszernek sem, hogy 10-20 évekre töltse be funkcióját háborítatlanul. A lakosság körében a külalak mellett sokszor az is toplistás igény, hogy a minél frissebb technológiával rendelkező rendszert válasszák. A nem lakossági megközelítés, inkább a minél tovább tartó funkcionális működést helyezi előtérbe, azzal a kiskapuval, hogy régebbi eszközök kompatibilisek lehessenek új, modernebb eszközökkel való bővítésre, valamint legyen lehetőség folyamatos szoftverfrissítésre, műszaki támogatásra.

 tabletrol_figyelheto_kamerakepek.jpg

Felhasználás

Felhasználás tekintetében is nagy különbségek jellemzik a lakossági és a nem lakossági ingatlanok igényeit. Míg egy házban vagy egy lakásban az esetek túlnyomó többségében csak a család tagjai fognak ki- és be közlekedni az ajtókon, nem lesznek külön kezelendő területek, vagy ha igen, akkor sem nagy számban. Viszont, ha egy irodaépületet, egy raktárat vagy egy ipari területet nézünk egy nap alatt, vagy akár egyszerre is több helyzetet kell kezelni ennek a rendszernek. Lesznek magasan védett területek, ahová csak pár kolléga juthat be (pl szerverszoba), de lesznek általános területek, ahol mindenki közlekedhet. A nagyobb, ipari rendszerekhez lehet telepíten felügyelet zsoftvert. Így egyetlen jogosult személy bármely területet tudja kezelni, vagy éppen a meghibásodott eszközt áthidalni. Eseménynapló lekérdezése is átláthatóóbban megoldható a program segítségével.

 

Nyilvántartások

Egyértelmű, hogy egy otthoni rendszernél nem fontos, hogy sok ember ki- és belépési adatait nyilvántartsa, maximum, ha ellenőrizni szeretné, hogy a gyerekek mikor értek haza az iskolából, de akkor is csak egy családnyi adatra van szükség. Vegyünk egy irodaházat, amiben több emelet, több iroda, rengeteg dolgozó. Ezek nyilvántartásával egy komolyabb rendszernek el kell bírnia, hiszen akár a munkaidőt is nyilvántarthatja vele. Ilyen helyzetben már az is érdekesebb, hogy melyik ponton milyen az átmenő forgalom, vagy hogy az adott területre a meghatározott időben ki lépett be. Szűrhető lista a kulcsa mindennek és egy ilyen eseménylista segíthet további elemzésekben, vagy nyomozásnál, akár tényként is szolgálhatnak.

 

Teljesség igénye nélküli ez a felsorolás, így még sokat beszélhetnénk az ipari és irodai ingatlanok speciális igényeiről, az egészségügy, a bankszektor vagy a szállodaipar különböző elvárásairól. Ugyanakkor már ebből a pár paraméterből is látszik, hogy minden riasztó a “riasztók családjába” tartozik ugyan, de nem ugyanolyan a lakásban, mint a munkahelyen. Ahhoz, hogy Ön is megtalálja az igényeinek megfelelő konstrukciót, forduljon szakértőinkhez bizalommal!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smartme.blog.hu/api/trackback/id/tr4817858999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása