Érdekességek, tanácsok a biztonságtechnika világából

Biztonság mindenek felett

Biztonság mindenek felett

Biztonsági kisokos

épületüzemeltetők, létesítménygazdák számára

2021. május 19. - SMARTmeFIBARO

Minden épületben vannak olyan rendszerek, amelyeknek működőképesnek kell lenniük annak érdekében, hogy a vállalkozás továbbra is produktív maradjon, és az épületet pedig biztonságosan lehessen használni. Az épületek ezen rendszereivel pedig létesítmény gazdaként érdemes tisztában lenni. A két fő irányvonal az életvédelmi rendszerek és a biztonsági rendszerek, amelyek főleg az érték és vagyonvédelemre fókuszálnak. Minden létesítménygazdálkodónak érdemes ezeket a rendszereket alkalmaznia, hogy minél biztonságosabb ingatlant tudjon biztosítani bérlői számára.

Biztonsági rendszerek - életvédelem

 

veszkijarat-845x321.jpg

Ha egy épület biztonsági rendszereire gondolsz, első sorban olyan elemeket kell számba venned, amelyek védik az épületben tartózkodók életét és testi épségét. Ezeket a berendezéseket életvédelmi biztonsági rendszereknek is nevezhetjük, és közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak a vészhelyzeti biztonság növeléséhez is. Az alapvető biztonsági felszerelések, mint a tájékoztató plakátokat és figyelmeztetések, amelyek például az épület kiürítési útvonalait tartalmazzák és a magas feszültségű áramra, áramütésre vonatkozó figyelmeztető felhívások, semmiképpen nem maradhatnak el. Ugyanakkor ma már fejlettebb épületbiztonsági felszerelések is az alapkövetelmények tartoznak, ha emberéletről vagy egészségről van szó. Ilyenek a füst- és tűzjelzők, a szén-monoxid-érzékelők, a sprinkler- és a tűzoltó rendszerek, a tűzvédelmi ajtók, a vészkijáratok és a tűzoltó készülékek. A biztonság szempontjából kritikus rendszerek magukban foglalhatnak tartalék elektromos áramot is, például a generátorokat, és a HVAC rendszert, amelyek döntőek lehetnek az életbiztonság szempontjából minden évszakban.

 

Biztonsági rendszer – érték védelem

 

kamera_design-845x321.jpg

A biztonság szempontjából elengedhetetlen a létesítményben bűncselekmények - a lopások, az erőszakos bűncselekmények és a betörések – megelőzéséhez hozzá járuló rendszerek. A bűncselekmény legyen akár előre eltervezett vagy hirtelen felindulásból elkövetett, minden esetben érdemes már a lehetőségét is meggátolni. Egy bűnöző számára kihagyhatatlan és visszautasíthatatlan lehetőség lehet többek között egy nyitva felejtett ajtó, egy szem előtt, de felügyelet nélkül hagyott értékes tárgy, de akár egy takarásban lévő raktárajtó, vagy egy kivilágítatlan parkoló is.

 

Noha nem minden bűncselekmény előzhető meg, de egy jó biztonsági rendszer, megfelelő világítás a létesítmény minden területén, egy jól elhelyezett kamerarendszer, egy beléptetést szabályozó rendszer vagy egy behatolás jelző, segíthet elrettenteni a potenciális bűnözőket. Valójában ezek az elemek azok az alapvető vagyon- és értékvédelmi biztonsági rendszerek, amelyek egy épület biztonságos üzemeltetéséhez, a bérlők elégedettségéhez elengedhetetlenek már manapság.

 

A karbantartás

 

Mint minden rendszernek vagy eszköznek az életvédelmi és biztonsági rendszerek is rendszeres ellenőrzést és karbantartást igényelnek annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban működjenek. Ha rendszeres felügyelet alatt tartod, mint a létesítményért felelős, biztosíthatod a bérlőket arról, hogy igenis számítanak neked, de számíthatnak is rád, ha kérdéses eset merül fel, hiszen az ő biztonságuk és nyugodt munkavégzési körülményeik biztosítása számodra is fontos. Ha elégedettek az ingatlanodban működő vállalatok az a te cégednek is jó reklám lehet a további potenciális bérlőket tekintve.

Cselekedj!

 

Aki a létesítményért felelős, nem kell, hogy egy személyben értsen az összes rendszerhez, akár telepítésükhöz vagy használatukhoz. Erre vannak szakemberek, hogy segítségedre legyenek, ha az ingatlanod biztonságáról van szó. Egy hozzáértő biztonságtechnikai cég megtalálása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságot tudd nyújtani legyen szó irodaházról, raktárról vagy üzlethelyiségről.

Ha van már rendszered, ideje felülvizsgálnod, ha még nem tetted meg az első lépéseket sem a biztonsági rendszerek telepítése irányába, akkor ideje, hogy cselekedj!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smartme.blog.hu/api/trackback/id/tr4716565738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása